Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 08.02.2017.
20:48
Politiko, Jutarnji A
Iza Donalda Trampa su nepune tri nedelje na mestu predsednika SAD-a, što ga nije sprečilo da nizom kontroverznih odluka, načinom vladanja i odabirom najbližih saradnika ozbiljno zabrine ne samo dobar deo američke, nego i svetske javnosti.
Petak 17.02.2017.17:01
Иза Доналда Трампа су непуне три недеље на месту председника САД-а, што га није спречило да низом контроверзних одлука, начином владања и одабиром најближих сарадника озбиљно забрине не само добар део америчке, него и светске јавности. Ствари у Белој кући напросто не функционишу на начин на који су сви навикли. Уместо преко службених обавештења, председник с јавношћу комуницира преко свог Твитер профила (од јутра до мрака), портпарол Беле куће Шон Спајсер води прави рат с медијима (једнако као и Трампов стратег Стив Банон), а за најважније председничке уредбе, попут оне о привременој забрани уласка у САД избеглицама и држављанима седам муслиманских земаља, Трампови министри често сазнају тек неколико минута пре него што их он помпезно потпише пред фоторепортерима.
Petak 17.02.2017.17:02
Новинари сајта „Политико“ су разговарали са Џејмсом Бејкером ИИИ. За њега се и дан данас каже да представља златни стандард кад је у питању вођење Беле куће у којој је био шеф особља током првог мандата Роналда Регана и последњих месеци мандата Џорџа Буша Старијег. Осим тога, Бејкер је био и министар финансија за време другог Регановог мандата и државни секретар током највећег дела мандата Буша старијег. Укратко, човек је у раздобљу од 12 година прошао кроз америчку администрацију уздуж и попреко па има Вашингтон и све његове тајне у малом прсту.
Petak 17.02.2017.17:02
Бејкер није штедео критике на рачун првих дана Трампа и његове администрације, иако је признао да је гласао за њега. Његове критике су вишеструке, од Трамповог понашања према Мексику, претерано блиског односа с Израелом, удаљавања од савезника из НАТО пакта па до потпуне неприпремљености на последице властитих уредаба, које су често донесене без знања наизглед блиских сарадника.
Petak 17.02.2017.17:02
Бејкер је одмах на почетку нагласио да Трампова администрација очито не припрема довољно добро своје одлуке, наводећи пример забране уласка у САД избеглицама и држављанима седам већински муслиманских земаља: – Начин на који припремате и доносите одлуке је врло важан у Белој кући, а овде је очито био дефицитаран. Трампови властити људи из кабинета нису били унапред брифирани, ни консултовани. Исто важи и за заступнике у Конгресу. А када уђу у Белу кућу, председници се оцењују према томе колико се њихова политика може применити, формулисати у законе, а то се мора радити уз помоћ друге гране власти, Конгреса. Да бисте то учинили, морате сарађивати са заступницима од самог почетка, што није случај код ове администрације. Нема ништа лошег у томе да председник имплементира неку контроверзну одлуку или испуни обећање из кампање, штавише. Али начин на који то радите је јако важан у Вашингтону – сматра Бејкер.
Petak 17.02.2017.17:03
На питање новинарке да мало упореди Трампов тим с оним Роналда Регана, којег су се људи из естаблишмента бојали („долази нам глумац из Б филмова, започеће нуклеарни рат“, цитира новинарка неке од републиканаца из тог времена) као што се боје и Трампа данас, Бејкер је нагласио да ипак постоје велике разлике: – Реганова администрација је имала много људи који су већ радили у Вашингтону, укључујући и мене. И ми смо знали шта може проћи у Вашингтону, а шта не може. А консултације и информисање људи унапред, уместо изненађења, су врло важни ако желите да људи подрже ваше одлуке. Истина, Реган је био идеалиста, али је једнако тако желео да његова политика функционише, да се жељене одлуке заиста могу имплементирати – и то је радио. Једном ми је Реган рекао „Џиме, радије бих да остваре 80 одсто онога што желим, него да са заставом паднем с литице“ – рекао је Бејкер, сумирајући прагматични приступ свог тадашњег шефа.
Petak 17.02.2017.17:03
Бејкер је такође нагласио да Трампова успешна предузетничка каријера не јамчи да ће једнако ефикасно доносити одлуке и као председник: – Бити на челу фирме и бити на челу владе су две потпуно различите функције. Ту је најважнији процес доношења одлука, јер на темељу консултација можете избећи погрешке и контроверзе. Овај тим очито врло мало расправља о кључним одлукама, па онда за 24 сата морају мењати своју причу – рекао је некадашњи шеф особља Беле куће и изразио забринутост због интерних сукоба и неспоразума у комуникацији који се одвијају у Белој кући.
Petak 17.02.2017.17:03
– Бела кућа коју су они конструисали има много шефова. Чини ми се да тамо има барем четири, пет различитих центара моћи и мораћемо видети како то функционише у пракси – рекао је Бејкер, који таквих проблема у Реганово време није имао. Разговор је поступно прешао на спољну политику, а Бејкер је то искористио да надуго и нашироко нахвали Трампова државног секретара Рекса Тилерсона, иначе његовог блиског пријатеља. И сам бивши државни секретар, и то онај за чијег је мандата срушен Берлински зид, окончан Хладни рат и успешно изведен Заливски рат, Бејкер је нагласио колико је важно да државни секретар има подршку свог председника, да буде сигуран да нико не може стати између њих двојице и да у питањима спољне политике увек говори у име председника.
Petak 17.02.2017.17:04
– Врло је важно да председник каже „мој човек за спољну политику биће државни секретар“, како то налаже и закон. Наравно, то не значи да около неће бити других играча у спољној политици, а њих треба координирати саветник за националну сигурност. Но, он не би смео узурпирати улогу државног секретара. Лично сматрам да је савршени модел апарата за националну сигурност имао Џорџ Буш старији који се разумео у спољну политику. Он је у свој тим за спољну политику ставио неколико нас који смо се знали из разних послова у администрацији и који смо били пријатељи, и то је функционисало – рекао је Бејкер који није директно одговорио на питање новинарке је ли садашња администрација сушта супротност томе: То ћемо тек видети, још су на почетку – рекао је Бејкер и потом се опет пребацио на причу о својем пријатељу Тилерсону и спољној политици. Како се на својој претходној функцији директора Еxxон Мобил-а Тилерсон зближио с великим бројем руских званичника, укључујући и председника Владимира Путина, новинарка је питала Бејкера хоће ли то утицати на америчку политику према тој држави: – Уверен сам да неће, Рекс зна шта ради, једнако као што је то знао док је био шеф Еxxон Мобил-а. Морате се сетити да само ми с Јељцином и Путином доста дуго добро сарађивали, пре него што су унутрашњи проблеми натерали Путина да заоштри своју политику и у САД-у нађе својеврсног кривца за многе ствари. Лично сматрам да санкције према Русији морају остати да подсете Путина да се слање тенкова у суседне државе неће толерисати – рекао је Бејкер и додао да се „боји како ће Трамп укинути санкције ни за шта“, то јест без да ишта добије заузврат.
Petak 17.02.2017.17:04
Бивши државни секретар похвалио је Трампову жељу да помири Израелце и Палестинце и оконча деценијама дуг сукоб којем се крај не назире, али је нагласио да то неће постићи тако да се понаша као „адвокат Израела“ – Треба да будете барем половично искрени према обје стране, морате разумети позиције обе стране, а нова израелска насеља која задиру у палестинску територију нарушавају намеру да се мир постигне разменом територија. Због тога се новим насељима противила свака америчка администрација од 1967. године наовамо. Држим да је једино решење оно с две државе, и сматрам да је то у интересу Израела једнако као и Палестине – рекао је Бејкер који је нека од својих размишљања већ и поделио с Трампом, с којим га је спојио заједнички пријатељ. – Дао сам му неколико савета, на пример, рекао сам да се надам да неће бити против сваког трговинског уговора него да ће настојати испреговарати бољи. Надам се да се неће решити НАТО-а који је био итекако користан за америчке интересе, него га побољшати и осигурати да наши савезници плате свој део – рекао је Бејкер, с напоменом да су због Трампове реторике и непредвидљивости неки амерички савезници „насмрт преплашени“.
Petak 17.02.2017.17:05
На крају Бејкер се дотакао и контроверзног предлога изградње зида према Мексику који није критиковао као таквог, већ је напоменуо да је начин спровођења те одлуке узрујао мексичког председника. – Инсистирање на томе да ће Мексико платити зид и истовремено очекивати да ће председник Енрике Пења Нијето посетити Белу кућу је непотребно увредљив гест, с обзиром на то да се ни један председник Мексика неће сложити с тим. Уметност договора лежи у разумевању политичких ограничења које има особа с друге стране стола. Однос с Мексиком је врло важан и не смемо га изгу-бити. Не можете очекивати да ће Мексико рећи „ми ћемо платити изградњу зида“. Они то никада неће учинити – јасан је био Бејкер у интервјуу за „Политико“.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)